Ebre 1938. Imatges d’una batalla

La publicació

Aquest any es commemora el 80è aniversari del final de la batalla de l’Ebre, un dels episodis més cruents de la Guerra Civil (1936-1939). Amb motiu d’aquesta efemèride, Angle Editorial ha publicat el llibre Ebre 1938. Imatges d’una batalla, en el qual, a través d’iconografia, es reconstrueixen de manera versemblant els fets de la batalla. L’originalitat de la publicació es troba en el procés d’elaboració iconogràfica, que ha juxtaposat fotografies preses durant algunes activitats de recreació històrica a espais paisatgístics reals o be a d’altres generats amb tecnologia 3D. La resultant son dos tipus d’imatge: conjunts hiperrealistes generats a partir de composicions fotogràfiques retocades amb matte painting; i fotocomposicions que generen “les fotos que mai van existir”. En aquesta iconografia es col·loca allò que es considera especialment didàctic o significatiu…

La autoria

Francesc Xavier Hernàndez Cardona i Mar H. Pongiluppi, membres del Grup de Recerca de Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies (DIDPATRI) son els coordinadors i autors principals d’aquest llibre il·lustrat,  en col·laboració amb altres membres del grup. La iniciativa s’ha fet en el context d’un projecte d’I+D, que te com objectiu avaluar les possibilitats de combinar tècniques iconogràfiques i activitats de recreació històrica per tal de generar imatges versemblants i econòmiques sobre el passat (EDU 2016-76589-R)

Més enllà de la seva tasca de recerca, DIDPATRI té la voluntat de recordar i donar a conèixer esdeveniments històrics, per la qual cosa sovint organitza activitats de memòria històrica amb xerrades, col·locació d’elements escultòrics commemoratius o performances que recreen esdeveniments.

Participen

Francesc Xavier Hernàndez Cardona
Mar Hernàndez Pongiluppi
Rafel Sospedra Roca
Maria Feliu Torruella
David Íñiguez Gracia
Ann E. Wilson Daily

 

Publica

9 Grup Editorial
Angle Editorial

 

Edició

Primera edició:
novembre de 2018
ISBN: 978-84-17214-51-7

 

Maquetació

Rafel Sospedra Roca

 

Iconografia

Josep Ramon Casals
Mar Hernàndez Pongiluppi
Guillem H. Pongiluppi
F. X. Hernàndez Cardona

 

Fotografies

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Ufficio Storico dell’Aeronautica Militare
Wikimedia Commons
Josep Maria Contel
Archivo General Militar de Avila
Arxiu DIDPATRI

 

Accions relacionades

Invitació a la presentació de la publicació "Ebre 1938. Imatges d'una batalla", dious 13 de desembre a les 19h a La Casa del Llibre, Passeig de Gràcia 62 de Barcelona."

Invitació a la presentació de la publicació Ebre 1938. Imatges d’una batalla.

Dijous 13 de desembre a les 19h

La Casa del Llibre,
Passeig de Gràcia 62 de Barcelona.”

Projectes relacionats


Iconografía y recreación histórica en la didáctica del patrimonio. El caso de la Guerra Civil española.

 

Convocatòria

Convocatòria d’ajuts del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als reptes de la Societat.
Modalitat Projectes I+D+I

Organisme

Ministerio de Economia y Competitividad

Programa

Ciencias de la Educación (EDUC)

Codi oficial

EDU2016-76589-R

Data inicial: 30/12/2016
Data final: 29/12/2019

Codis UNESCO

559900 – Altres especialitats històriques / 589900 – Altres especialitats pedagògiques / 629900 – Altres especialitats artístiques

Paraules clau

001063 – Historia / 001100 – Iconografía / 006053 – Expresión / 036444 – TIC / 224532 – Didáctica del Patrimonio